2017. november 16., csütörtök

"Mi Nők" Párkapcsolat - kiadvány bemutatása

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítők Országos Érdekvédelmi Szövetségének néhány tagjával megismerkedhettem egy interaktív, mondhatni teljes mértékben könnyen érthető óra keretein belül. Egy olyan, nem mindennapi tanítási technikával ismerkedtem meg, hogy a fogyatékkal élő személyek és az oktatók együttműködve tartottak a hallgatóknak 2 órás gyakorlati tanórát. Ekkor kaptam először a kezembe a Mi nők projekt, ÉFOÉSZ kiadványát.

Ez egy olyan tájékoztató füzet, ami kifejezetten az értelmi sérült személyeknek szól, hogy választ kaphassanak a nemiség, a párkapcsolatok, a szexualitás és orvosi vizsgálatok kapcsán felmerülő kérdésekre. A négy kiadvány részletes megismeréséhez, 4 csapatot alkottunk, hogy megfogalmazhassuk a pozitív és negatív gondolatainkat könnyen érthetőségéről és a külső megjelenéséről.

Itt szeretném bemutatni a Párkapcsolatok című kiadvány segítségével a füzet felépítését, tartalmát és a pozitívumait. 


Tehát a borítón látható a már jól ismert könnyen érthető logó és a címhez kapcsolódó kép. Az első oldal ad magyarázatot az ÉFOÉSZ fogalmára, hogy az olvasó már az elején egy képet kapjon az őket segítő szervezet fogalmáról, lehetőségeiről és működéséről. 
A 3. oldalon a köszöntő révén nyerhetnek egy rövid betekintést a kiadvány tartalmába és információt adnak a további füzetekről. A 4. oldaltól a 15.-ig bontják ki a párkapcsolatokkal kapcsolatos fogalmakat, néhányat kép mellékeléssel. A 16. oldalon lehetőség van jegyzetek készítésére, majd legvégül az utolsó oldalon újra megjelennek a témával kapcsolatos kiadványok és az elérhetőségek a megrendeléshez.

A tartalomban megjelenik az ismerkedés, a randevú, a szerelem, a párkapcsolat, a házasság, a gyermekvállalás, a válás, a bántalmazás fogalma. A szövegek érthetően, egyszerűen, de lényegre törően ismertetik a párkapcsolatokban előforduló alap motívumokat, illetve egy követendő irányvonalat adnak az olvasó számára. Az első fejezet, az "Ismerkedés" jó példa az iránymutatás rejtett megfogalmazására: „Ha szeretnél új embereket megismerni, akkor próbálj ki valami újat. Például jelentkezz egy tanfolyamra.” Mindent összevetve a legfőbb cél a fogyatékkal élő személyek etikus fejlesztése és helyes irány mutatása.



Befejezésül kiemelném, hogy a mindennapjainkban is nehezen jutunk hozzá a kényes témákat érintő, nézetek és véleményeket nem tartalmazó információkhoz, viszont ez a négy kiadvány megmutatta, hogy lehet ezt egyszerűen kivitelezni. Továbbá, egy mintát ad mindazoknak, akik hasonló kiadványokat akarnak szerkeszteni vagy akik tanulják a könnyen érthető nyelvet.

Írta: Fekete Vivien

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tisztelt Olvasók!

Szeretettel üdvözlünk minden kedves látogatót a KÉK magyar nyelvű oldalán. A blogunkon megtalálsz, minden olyan hasznos és érdekes informá...

Események