2017. november 15., szerda

Ne írjon nekünk, nélkülünk!

 A „Ne írjon nekünk, nélkülünk!” c. kiadványban, megjelenik, hogy hogyan vonjunk be értelmi fogyatékossággal élő embereket a könnyen érthető szövegek készítésébe. A kiadvány „Az egész életen át tartó tanulás lehetőségei értelmi fogyatékossággal élő felnőttek számára” projekt keretében készült, és emellett készült el még két kiadvány: 1. Információ mindenkinek- A könnyen érthető kommunikáció európai alapelvei, 2. Az élethosszig tartó tanulás oktatóinak képzése.   A kiadvány elkészítéséhez hozzá járult az Egész életen át tartó tanulás programjának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása. A borítóját az OrangeMetalic készítette. A projekt vezetője az Incluse Europe volt, és emellett még 9 szervezet is partnerként dolgozott, és vett részt a munkában.
 Miért van szükség könnyen érthető szövegekre? A fogyatékkal élő emberek, olyanok, mint bárki más. Be kell, hogy vonjuk őket a mindennapi élethelyzetekbe, és kellő támogatást, hogy nyújtsunk számukra. Abban, hogy mindent megértsenek könnyen érthető kommunikációt kell alkalmaznunk, illetve ennek fényében kell átadni az információkat. Azonban, hogy segítséget tudjon nyújtani, fontos, hogy kövesse a szabályrendszert.  
Miért fontos az értelmi fogyatékossággal élő emberek bevonása a könnyen érthető szövegek készítésébe? Hiszen ők tudják, hogy mi a legjobb nekik, és mire van szükségük, hogy könnyen megértsék az információkat. Ajánlat, hogy ne készítsünk szövegeket, úgy, hogy nem vonunk be értelmi sérült embert.  
Miért készült ez a kiadvány könnyen érthető nyelven? Azért írták könnyen érthető nyelven, hogy az értelmi sérültek is tájékozódjanak arról, hogy milyen szerepük van/ lehet a könnyen érthető szövegek elkészítésében.
Néhány tanács a szakembereknek mielőtt elkezdik a közös munkát értelmi fogyatékossággal élő emberekkel 1. Meg kell győződni arról, hogy az értelmi sérültek tisztában vannak-e azzal, hogy mit kell tenniük, mi a szerepük és, hogy hogyan zajlik az egész eljárás. 2. Készüljünk fel arra, hogy a szokásosnál lassabb a munka. így számolnunk, kell a munka hosszának tervezésével. 3. Az értelmi fogyatékos emberek számára, komoly munka a szövegírás és a vele járó összes feladat, de ha sokat csinálják a szakértőjévé vállnak. Fontos, hogy a munkájukat meg kell fizetni.
Könnyen érthető szövegalkotás Két féle szöveget különböztethetünk meg: 1. Könnyen érthető szöveg írása, 2. Bonyolult szöveg fordítása könnyen érthető nyelvre. Magának a szöveg létrehozásának négy lépése van, és mindre különböző szabályok vannak. A második szöveg típusnál pedig két lehetőséget kínál fel, ami közül választhatunk.

A végén fontos, hogy ellenőrizzük az elkészített szöveget, konkrét pontokat is felkínál. Az utolsó részben pedig néhány tippet ad a lektoráláshoz.

Írta: Ágoston Emilia 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tisztelt Olvasók!

Szeretettel üdvözlünk minden kedves látogatót a KÉK magyar nyelvű oldalán. A blogunkon megtalálsz, minden olyan hasznos és érdekes informá...

Események