2017. november 10., péntek

Magyarul a Hurraki-ról

A Blogunkon megtalálható honlap ajánló menüpontból szeretnék bemutatni egy külföldi oldalt, hogy egy irányvonalat adjon azok számára, akik a jövőben tervezik egy magyar könnyen érthető weboldal elkészítését. Továbbá ajánlom mindenki figyelmébe, aki közelebbről szeretne betekintést nyerni egy egyszerűbb közlési formába. Az általam választott weblap: a Hurraki angol nyelven használva.

Először, a Hurraki oldal működésének a témáját, a célcsoportját, a funkcióját, majd a célját részletezem. A könnyen érthető kommunikációs óra keretein belül találkoztam legelőször ezzel a honlappal, ami hamar felkeltette az érdeklődésemet az egyszerűsége és leginkább a többnyelvűsége miatt. A portál már három nyelven is elérhető: németül, angolul és spanyolul.
Ez egy olyan weboldal, ahol minden könnyen érthetően található meg az olvasók számára, így a célcsoport, az értelmileg akadályozott személyek. A Wikipédiával működik együtt, így bárki szerkesztheti az oldalakat és újra is írhatja őket. A Hurraki szótárként funkcionál, tehát a keresőbe beüthetjük a bonyolult szavakat vagy keresgélhetünk a szavak között ABC sorrendben. Mindemellett, az egyik legkiemelkedőbb funkciója, hogy az olvasók bármikor küldhetnek be kérést az általuk ismeretlen szavakra, amire a szerkesztők igyekeznek minél hamarabb válaszolni, és beilleszteni azt kategóriákba. Célja, hogy a nyelv mindenki számára érthető legyen, ezzel is biztosítva az esélyegyenlőséget.
Másodszor, a weblap tartalmát ismertetem. A menüpontokkal, és azok funkcióival. Ezen felül kiemelném az érdekességeket és a híreket, hiszen a felhasználók így lépést tudnak tartani az őket körülvevő gyors világgal és esélyt kaphatnak a megértésére.
A honlap bal oldalán tovább sorakoznak a könnyen kezelhető fiókok: linkek, kategóriák, eszközök, elérhető nyelvek, nyomtatási és exportálási lehetőségek.
A linkeknél találhatunk egy Blogot, ami naplószerűen megjeleníti a könnyen érthető kommunikációban történt eseményeket, lehetőségeket, változásokat. A nehezen érthető szavakat, egy kis információs ablakban jeleníti meg, hogy azonnal érthető legyen a szöveg, továbbá képi illusztrációkat is használnak.
A kategóriák menüpontban is külön rá tudunk keresni csoportokra bontott szavakra, amikhez tartozhatnak képek, videók vagy linkek. Itt található még meg a keresési funkció kiegészített szűrőkkel és az ABC sorrendbe helyezett cikkek.
Az eszközöknél többfajta opció is van: információ az oldalról, regisztrált tagoknak szerkesztési lehetőség, javaslattétel, felhasznált források felsorolása.
A nyelveknél, ahogy már írtam, három nyelven tudjuk használni a weboldalt. A legkidolgozottabb német nyelven érhető el, és mivel több ember szerkeszti más-más nyelven, az érdekességek és az információk is eltérőek, az adott nyelvi világnak megfelelően.
A bal oldali menüsor utolsó eleme a nyomtatás és exportálás, ahol módunkban áll egy olyan könyvet készíteni, amely a választott wiki oldalakat tartalmazza. Az elkészült könyvet formátumokba exportálhatja (PDF), vagy akár nyomtatott példányt rendelhet.
A főoldal legalján a nyelvi lehetőségek mellett, kategorizálva van a könnyen érthető képek könyvtára. Ez mondhatni egy külön oldal, ami az írott Hurraki koncepciója alapján épül fel menüpontokra és speciális lehetőségekre. A képcsoportokra kattintva, kiadja a hozzájuk tartozó képeket könnyen érthető magyarázattal mind a három nyelven, amit szöveggel együtt lementhetünk a számítógépünkre vagy kinyomtathatunk.

Hurraki honlap:

Könnyen érthetően összefoglalva:

Ez egy olyan honlap,

amit a regisztrált emberek készítenek.

A regisztráláshoz egy e-mail címre és egy jelszóra van szükség.

Azért készítik ezt a honlapot,

hogy az értelmi sérült emberek megértsék a nehéz szavakat.

A készítők képekkel segítik a megértést.

Angol, német és spanyol nyelven tudjátok olvasni.
Írta: Fekete Vivien


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tisztelt Olvasók!

Szeretettel üdvözlünk minden kedves látogatót a KÉK magyar nyelvű oldalán. A blogunkon megtalálsz, minden olyan hasznos és érdekes informá...

Események