2017. november 13., hétfő

Információ mindenkinek- A könnyen érthető kommunikáció európai alapelvei


Az Információ mindenkinek c.  kiadvány a könnyen érthető kommunikáció alapelveit tartalmazza, mely  ,, Az egész életen át tartó tanulás lehetőségei értelmi fogyatékossággal élő felnőttek számára” nevű projekt keretében , az Európai Bizottság támogatásával készült el.
A kiadvány letölthető  www.life-long-learning.eu internetes oldalról magyarul és 15 további nyelven.
Az Információ mindenkinek c. kiadványt az Inclusion Europe és az ÉFOÉSZ adta ki. Az Inclusion Europe értelmi fogyatékossággal élő emberek és családjainak európai szövetsége, melynek 36 országban vannak tagjai. Magyarországi tagja az ÉFOÉSZ.
A projekt keretében további két kiadvány is elkészült:
  • ·         Ne írjon nekünk, nélkülünk
  • ·         Az egész életen át tartó tanulás oktatóinak képzése

Az Információ mindenkinek kiadványban az alábbi fejezeteket találjuk: A könnyen érthető kommunikáció alapelveiről. A könnyen érthető kommunikáció általános alapelveiről. A  könnyen érthető kommunikáció írásbeli alapelveiről. Az elektronikus könnyen érthető kommunikáció alapelveiről. A könnyen érthető videó szabályai és A könnyen érthető hangfelvételek alapelvei.
A Könnyen érthető kommunikáció alapelveiről c. részben megtudhatjuk, hogy ezek az alapelvek azért jöttek létre, hogy az értelmi fogyatékossággal élő embereken felül a nem magyar anyanyelvű  emberek valamint azok az emberek, akiknek nehéz az olvasás könnyebben megértsék az információkat. Azoknak az embereknek hozták létre az alapelveket, akik szeretnék az információt könnyen érthetővé tenni. Jelen projekt nem az irodalmi művekre, inkább a dokumentált információkra összpontosít.
A könnyen érthető kommunikáció általános alapelvei részben szerepelnek az alábbiak:
-         - Mielőtt elkezdjük az információ átírását, (mire érdemes odafigyelni):
·         ismerjük meg a célcsoportot
·         a legmegfelelőbb formában készítsük el az információt
·         megfelelő nyelvezetet használjunk
·         könnyen érthető szöveg készítésekor, vonjunk be a munkába értelmi fogyatékossággal élő embereket.

-          -Szavak inkább tartalmi használatáról olvashatunk pl. használjunk könnyen érthető szavakat, kerüljük a mozaikszavakat, használatuk esetén magyarázzuk el a jelentését.
-          -A mondatok használatáról és az -Információk elrendezéséről olvashatunk még ebben a részben.

A könnyen érthető kommunikáció írásbeli alapelvei részben megtaláljuk a Külalak és formára, írásmódra, ezen belül a betűtípusra, betűnagyságra, betűtávolságra vonatkozó alapelveket. A szavak tartalmi szinten ebben a részben is említésre kerülnek. Szó van továbbá a mondatok , írott szöveg. használatáról, szerkesztéséről. A szöveghez tartozó kiegészítő képek megfelelő használatáról is találunk leírást.
Az elektronikus könnyen érthető kommunikáció alapelvei fejezetben olvashatunk a hozzáférhető honlap-CD-rom szerkesztésének alapelveiről.
A könnyen érthető videó szabályai c. részben leírást kapunk a videó és film  tartalmára vonatkozó szabályokról, elkészítésének módjáról, a feliratokról, narrációról.
Az 5. rész A könnyen érthető hangfelvételek alapelvei, itt ötletek vannak a hangfelvételek hozzáférhetővé tételéhez.
A kiadvány végén a programban résztvevő szervezetek elérhetőségeit találjuk. A hátoldalon pedig az Inclusion Europe-ról találunk egy könnyen érthető leírást.
Írta: Turuc Roxána


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tisztelt Olvasók!

Szeretettel üdvözlünk minden kedves látogatót a KÉK magyar nyelvű oldalán. A blogunkon megtalálsz, minden olyan hasznos és érdekes informá...

Események